Teken

Teken zijn spinachtige diertjes die zich vanuit de omgeving (meestal laag kreupelhout), op de gastheer laten vallen. Ze zijn voornamelijk actief in vochtige klimaatomstandigheden. Zij graven hun kop in de huid in, zuigen bloed tot ze zijn volgezogen en verlaten dan de gastheer.

De teek is 2 mm groot, maar kan, wanneer hij zich heeft volgezogen met bloed van de hond wel zo groot zijn als een koffieboon. Een volgezogen teek die van de hond op de grond valt ziet eruit als een soort "grijze erwt".
Vernietig deze dus direct wanneer u deze op de grond tegenkomt. Een teek verwijdert u het beste met een tekentang, een grijpertje dat gemakkelijk de teek verwijdert uit de huid. Helaas is de teek vaak besmet met ziekteverwekkers zoals Borrelia Burgdorferi, de veroorzaker van de ziekte van Lyme, die bij mensen tot ernstige afwijkingen kunnen leiden.

In gebieden rond de Middelandse Zee zien we veel teken die bij de hond de ziekte Babesiosis kunnen overdragen (tekenziekte). Doordat honden en katten steeds vaker mee met vakantie gaan is de verspreiding van dergelijke ziekten ook in andere gebieden mogelijk, Bestrijding van teken is in principe niet zo moeilijk men kan ze stuk voor stuk verwijderen of met een algemeen tekenmiddel doden. Het probleem is echter dat ze dan al aangehecht zijn en hun schadelijke ziektekiemen dan al hebben overgebracht. Voorkomen van aanhechten is dan ook de beste oplossing. Enkele sprays, druppels en speciale tekenhalsbanden zijn hiervoor geschikt.