De behandeling

de behandeling die de hond in de trimsalon krijgt hangt af van verschillende factoren, zoals:
het ras, type vacht en de wensen van de eigenaar. In de trimsalon kunnen alle soorten honden terecht voor een trimbehandeling.

SCHEREN
het inkorten van de vacht door middel van een tondeuse. Er zijn verschillende lengtes die gekozen kunnen worden van 1mm tot 16mm. Een hond hoeft dus niet perse helemaal kaal te worden met scheren. Heeft de hond erg veel klitten of is hij zwaar vervilt, dan wordt de hond vrij kort geschoren.

KNIPPEN
Bij een knipbehandeling wordt de vacht van de hond met een schaar ingekort en in model gebracht.
Honden met een knipvacht zijn bijvoorbeeld de poedel en de bichon frise, verder eigenlijk alle kruizingen met een goede krulvacht.

EFFILEREN
Effileren is het uitdunnen of inkorten met de effileerschaar. Een effileerschaar is een speciaal getande schaar, waarmee een natuurlijker effect te krijgen is. Het inkorten met de effileerschaar wordt gedaan bij vachten waarvan het haar wat sluiker valt.
Voorbeelden van honden die worden ingekort met de effileerschaar zijn: maltezer, shih tzu, lhasa apso, boomer, schapedoes en yorkshire terrier.

PLUKKEN
Honden met een plukvacht worden eerst goed doorgekamt. Vervolgens wordt de plukrijpe vacht met de hand van de hond af geplukt. Dit gebeurt met duim en wijsvinger, bij moeilijk te plukken gedeelten wordt een trimmes gebruikt. Het plukken is een intensief karwei.

Het is bij het plukken van groot belang dat de vacht plukrijp is. Dit kunt u zien als u een kort rukje geeft aan de uiteinde van de bovenste vacht. Als deze makkelijk loslaat, dan is de hond plukrijp. Is dit niet het geval, dan zal er gewacht moeten worden totdat de vacht los gaat zitten.

Als je een niet plukrijke vacht gaat plukken, dan zal dat pijnlijk zijn voor de hond. Dat is iets wat we niet willen. Daarom wordt een plukhond ook om de 6 maanden aangeboden in de trimsalon en niet elke 3 maanden zoals bij de meeste andere vachtsoorten.

Een plukhond die elke 6 maanden komt, wordt helemaal tot op de onderwol geplukt. Het kan zo zijn dat u dat niet mooi vind, en de hond liever iets langer in de vacht houdt. In dat geval zet ik de hond in een stripvacht. Dit houdt in dat er altijd een 3 maanden oude plukvacht op de hond blijft staan. Deze honden komen dan ook om de 3 maanden en de vacht bestaat uit drie lagen. De onderwollaag, de 3 maanden plukvacht(nog niet plukrijp) en de 6 maanden plukvacht. De zes maanden oude vacht wordt dan geplukt.

UITKAMMEN
De hond wordt doorgekamd of geborsteld en eventuele klitten worden verwijderd met een klittenhark, mits dit er niet te veel zijn, en het voor de hond dragelijk is. eventueel worden de voetjes een beetje in model geknipt, oren en nagels worden ook gedaan.


BORSTELEN EN ONTWOLLEN
De hond wordt gewassen met een goede shampoo. Ik gebruik hiervoor pet silk. Heeft de hond klitten dan worden deze eerst verwijderd met een klittenhark. Door de hond te wassen, laat al veel onderwol los. Daarna droog ik de hond met een blazer. Door middel van een blazer en borstel wordt de loszittende onderwol zoveel mogelijk verwijdert. Het beste resultaat verkrijgt men als de hond volop in de rui is.
Voorbeelden: Berner Sennenhond, Duitse herder en Schapedoes. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen. Ook voor deze honden kan een trimbeurt een uitkomst zijn.